A közelmúlt

A közelmúlt magyar művelődéstörténetének, társadalomtörténetének és egyháztörténetének egyik valóban markáns jelensége, a Bokor köthető Bulányi György piarista szerzeteshez. Évtizedeken keresztül indulatokat váltott ki és szeretet övezte. Bulányi György néhány éve halott, s ez talán elegendő idő már ahhoz, hogy komoly, a lehetőségekhez képest elfogulatlan áttekintésre törekedve nézzünk rá a jelenségre és az életműre. Az E&T feladatának fogja ezt tekinteni. Máté-Tóth András írásával kívánjuk megszólítani mindazokat, akiknek van mondanivalójuk erről.

Bulányi Görgy (1924-2010)

Bulányi Györgyöt, a Bokor Közösség alapítóját és mindvégig spiritus rectorat 2010. június 6-án magához szólította az Úr. Piarista szerzetes volt. Halálával az elmúlt 50-60 év magyar társadalom történetének egy fontos és emlékezetes személyisége távozott. Jól példázza ezt a tényt halála alkalmából a Népszabadságban megjelent írás. Életművével jó néhány tanulmány foglalkozik, köztük Máté-Tóth Andrásé is, amely nem alkalmi írás, de ugyancsak azt érzékelteti, hogy az itt maradtaknak van miről gondolkodniuk.

A Magyar Pax Romana és a Bokor Közösség között nincs szervezeti kapcsolat, de a MPR tagjai közül többen is nagy figyelemmel voltak törekvései iránt, vagy éppen tagjai is a közösségnek. Már csak ezért is foglalkoznunk kell mindazzal, ami az elmúlt évtizedekben történt és ránk maradt; de azért is, mert egyre világosabban látjuk, hogy a szükséges magyarországi megújuláshoz vezető egyik (ha nem éppen az) út az olyan közösségeken keresztül vezet, mint amilyen a Bokor is: vagyis a mezo-Magyarországon keresztül.

Nem felejtjük!

Magához szólította az Úr: gyászjelentés

Bokor: http://bokorportal.hu/
piarista: http://www.piarista.hu/system/files/Bulanyi_Gyorgy_emlekezete.pdf
személyisége: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bulányi_György
Népszabadság: http://nol.hu/velemeny/teves__veszelyes__felrevezeto__-_bulanyi_gyorgy_oroksege
Máté-Tóth András: http://relfiles.tovabbi.info/PASTFOWEB/liminalitas/m-ta/bulanyi/menu.htm
Mezo-Magyarországon: http://www.egyhazestarsadalom.hu/node/4